Karp uważany jest za potrawę wigilijną, wręcz rytualną, która pojawia się na polskich stołach tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z kutią. Poza świętami na próżno jest szukać karpia na polskich stołach. Karp znany był już w Polsce w czasach średniowiecza, jednak nie był typową potrawą wigilijną. Oprócz karpia kosztowano jesiotry, szczupaki, sandacze. Pierwsze hodowle karpia zaczęli zakładać czescy lub morawscy cystersi. Karp stał się tradycyjną potrawą wigilijną dopiero w latach 50-tych XX wieku, a zawdzięczamy to Hilaremu Mincowi, wówczas zaczęły powstawać hodowle karpia i dzięki temu karp zajął miejsce solonego śledzia. Karpia w okresie świątecznym można kupić w sklepach wielkopowierzchniowych, jakim jest Tesco. Sieć sklepów Tesco w sprzedaży ma karpie żywe, filetowane i w płatach. Każdy konsument znajdzie odpowiedniego karpia dla siebie.